Fırında Kabak Tatlısı Tarifi

Bu sene yaptığım ilk kabak tatlısı olmasına rağmen eve aldığım ilk kabak değil aslında! Kabak yeni çıktığı zamanlarda, markette görünce bi heves almıştım. Aldım almasına lakin, ha bugün ha yarın yaparım diyerek fazla bekletmişim, tatlıyı yapamadım! Sonrasında da ne zaman bi balkabağı görsem alamadım! taa ki, geçen gün artık bu kabakları görene kadar… Renginden belliydi tadının güzel olduğu, elime bi aldım bi bıraktım, derken… İyiki de almışım, tadı gerçekten çok güzel çıktı. Her zaman böyle güzelini bulamıyorum. Bu arada kabak tatlısının güzel olmasının ilk ve en önemli şartı bence kabağın lezzeti. Tatsız, su gibi olan kabaklara ne yapsanız güzel bi sonuç çıkmıyor. Ben de öyle balkabağı uzmanı değilim ama genel olarak koyu turuncu olanlar açık renklilere göre daha lezzetli oluyor. Bir de kabak tatlısı yapacaksanız fırında kabak tatlısı, ocakta pişirilene oranla, daha güzel oluyor. Eveet tarife geçmeden önce son bir detay, kabağın cinsine göre de değişmekle beraber ben genel olarak, aşırı tatlı olmasını istemediğimden yaklaşık 1 kiloyu biraz geçen kabak için; 1 su bardağı şeker kullandım. Tadı gayet yerinde oldu, ama çok tatlı seviyorsanız şeker oranını biraz artırabilirsiniz, ayrıca balkabağının kabuğunu soymak da biraz zor olduğundan o zorlu aşamayı atlatmak adına soyulmuş kabak almakta da fayda var 😉
Fırında Kabak Tatlısı

Fırında Kabak Tatlısı için Gerekli Malzemeler;

1 kg soyulmuş ve doğranmış kabak
1 su bardağı toz şeker (250ml. lik su bardağı ile)

Üzeri için;

Dövülmüş ceviz
Fırında Kabak TatlısıFırında Kabak TatlısıFırında Kabak TatlısıFırında Kabak Tatlısı
Fırında kabak tatlısı yaparken ilk önce almış olduğumuz soyulmuş bal kabaklarını yıkayarak başlayalım. Ardından, kenarlarında kabuk vs. var ise onları da keserek alalım. Bu kez dilimler ince olduğu için ben tekrar kesmedim, aynen aldığım gibi kullandım. Birer porsiyonluk dilimler halindelerdi zaten, ben de o şekilde bir fırın tepsisine dizdim ve üzerine kaşıkla toz şekeri, her bir kabak diliminin üzerine eşit gelecek şekilde döktüm.
*** Benim aldığım balkabağının paketi 1.200gr. kadardı (yani soyduktan ve temizledikten sonra tarttığımda ağırlığı böyleydi) ve bu kabak için de 1 su bardağı toz şeker (250ml lik bardak = 200 gr. kadar şeker) kullandım. Çok tatlı severseniz, bu ölçüyü 1,5 bardak kadar yapabilirsiniz.  Ama şeker miktarını fazla da abartmayın derim, kabağın tadı kaçmasın 🙂
Üzerine toz şekerleri döktüğümüz kabakları, yaklaşık 5-6 saat kadar kabakların sulanması için bekletelim (ben ısınmamış, soğuk fırında beklettim, ama fırın şart değil tabi; ağzı kapalı olarak oda sıcaklığında beklemesi yeterli). Şekerler eriyip tepsinin içinde epeyce su oluştuktan sonra, fırında 175 derecede 30-40 dakika kadar veya kabakların pişme durumuna göre (kabağın cinsine ve dilimlerin ebatlarına göre bu süre azalabilir veya artabilir) Bir çatal veya bıçak batırarak pişip pişmediğini kontrol edin ve güzelce yumuşadığında fırını kapatıp içinden çıkarın.
Fırında kabak tatlısı soğuduktan sonra, üzerine dövülmüş cevizle veya bir miktar da tahin ile servis edilebilir.
Fırında Kabak Tatlısı
Hem zahmetsiz, hem doğal, hemde hafif bi tatlı, tabiki kabak severler için 🙂
Afiyet Olsun…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapuska Tarifi